30 de desembre 2009

Guia WEBQUEST


¿Què és una WEBQUEST?

Primer de tot cal saber què és una webquest, abans de poder elaborar-la.
El creador de la Webquest fou Bernie Dodge l’any 1995 i la va definir com
“Actividad de investigación en la que la información con la que interactuan los alumnos proviene total o parcialmente de recursos del Internet”.

Per tant, una webquest és:

  1. Un model d’aprenentatge extremadament simple i productiu per propiciar l’ús educatiu d’Internet, basat en l’aprenentatge cooperatiu i en processos de investigació per aprendre.
  2. Una activitat encaminada a la investigació, on la informació emprada per els alumnes es, en gran part, descarregada de Internet. Bàsicament és una exploració dirigida, que finalitza amb la producció d’una pàgina Web, on es publica el resultat d’una investigació.
  3. Una metodología d’aprenentatge basat fonamentalment en els recursos que ens proporciona Internet que motiven als alumnes a investigar, potenciant el pensament crític, la creativitat i la pressa de decisió, contribueix a desenvolupar diferents capacitats fent que els alumnes transformin els coneixements adquirits.

Per dur-les a terme, el docent dissenya una tasca, selecciona els recursos d’Internet més adients per resoldre-la i la presenta a l’alumne d’una manera sencilla d’entendre.
Un factor molt important és que el fet de treballar amb el model de les webquest ens proporciona les competències necessàries i suficients per poder treballar correctament la información que prove de la xarxa.

ELEMENTS D’UNA WEBQUEST

Totes les webquest tenen una estructura determinada.
Aquesta estructura es divideix en sis parts essencials que es caracteritzen per poder-se dur a terme en el transcurs d’una clase, per cubrir un tema curt o molt específic o en un període de temps més llarg, per desenvolupar tot un módul d’aprenentatge.

Les parts que constitueixen la webquest són les següents:

INTRODUCCIÓ

Secció inicial d’una webquest. Consisteix en un text curt amb la funció d’informar de forma bàsica a l’alumne sobre el tema, objectiu i contingut de l’activitat que s’ha de desenvolupar. El seu contingut ha d’oferir informació clara, motivadora, sencilla, per enganxar l’interés de l’estudiant durant el transcurs de l’activitat.

Per una introducció efectiva ha d’incloure:

  • Informació general del tema a treballar.
  • Informació que cridi l’atenció de l’estudiant, el familiaritzi amb problemàtica de Webquest i justifiqui la importància del tema i de l’activitat a desenvolupar.
  • Els objectius que desitja que l’estudiant assoleixi amb el desenvolupament de la webquest.
  • Recompte breu de les activitats que l’estudiant realitzarà durant el desenvolupament de la Webquest.
  • Segons complexitat del tema, es necessari oferir definicions breus dels conceptes bàsics que es tenen que manetjar, per que l’estudiant pugui comprendre sobre que li estan xerrant.

TASCA

És l’activitat dissenyada per que l’estudiant sintetitzi la informació oferta mitjançant els recursos d’internet seleccionats, és a dir, classificar-la, organitzar-la, analitzar-la i transformar-la amb la finalitat de resoldre les qüestions plantejades.

La tasca ha d’incloure:

  • Descripció detallada de l’activitat que inclogui una definició clara del problema a resoldre.
  • Podria ser un producte tal com una presentació multimedia, una exposició verbal, una cinta de vídeo, construir una pàgina Web o realitzar una obra de teatre.
  • Una descripció del producte final que ha d’elaborar i la forma com s’ha de presentar.

PROCÉS

Descriu les passes que els alumnes han de seguir per resoldre la tasca plantetjada. Això pot introduir estrategies per dividir les tasques en subtasques i descriure el papers a representar o perspectives que haurà de fer cada alumne.

El procés ha d’incloure:

  • Descripció detallada de cada una de les subtasques.
  • Indicar les estratègies per treure profit dels recursos subministrats.
  • Aspectes destacats de cada subtasca.
  • Si la tasca proposa l’assignació de rols diferents és necessari descriure i especificar quines activitats corresponen a cada rol.

RECURSOS

Consisteix en una llista de pàgines WEB que el professor ha localitzat per ajudar a l’alumne a desenvolupar la Webquest.
Aquests recursos és solen dividir segons subtasques que es plantegen. Alguns models per realitzar Webquest prenen una direcció o guía que el docent ofereix als alumnes per explicar-lis com administrar el temps durant el desenvolupament de la tasca, mitjançant la construcció d’ajudes visuals com poden ser mapes conceptuals o diagramas q serveixin de bitàcora.

Els recursos han de:

  • Ser adients al tema plantetjat
  • Tenir informació vàlida i suficient per a realitzar la tasca.
  • Estar disponibles a la Xarxa i ser vigents.

AVALUACIÓ

Una forma d’avaluar la feina dels alumnes és mitjançant una Matriu de valoració. Aquesta matriu conté un llistat d’aspectes específics i fonamentals que permet valorar als docents l’aprenentatge, coneixements i competències adquirides per l’alumne durant el desenvolupament d’una Webquest. Els criteris avaluatius han de ser precisos, clars, consistents i específics per el conjunt de tasques.

Els aspectes generals a evaluar:

  • Desenvolupament de coneixements propis del tema que estan treballant a la Webquest.
  • Desenvolupament de competències i habilitats necessàries per utilitzar adequadament la informació que prové d’Internet.
  • Ús de les eines informàtiques per potenciar la construcció de coneixements nous i per ajudar a processar i sintetitzar millor la informació.
  • Qualitat del producte final que es demana a la tasca.

CONCLUSIÓ

Consisteix en un comentari o idea final que resumeix els aspectes més importants sobre el tema tractat i sobre els resultats de les activitats desenvolupades. Mitjançant aquest comentari es pretén resumir els aspectes que es pretenia que l’alumne descobrís i estimular la reflexió de l’alumne sobre la temàtica desenvolupada.

EINES PER CREAR UNA WEBQUEST

> PHP WEBQUEST: aplicación desenvolupada en PHP per Antonio Temprano i realitzada per crear Webquest, Miniquest i Cazas del tesoro sense fer ús del còdig HTML.

> CREADOR WEBQUEST DE CATEDU: una vegada registrat permet crear la webquest al teu ritme. No requereix coneixements informàtics amplis per el seu ús.

>Zunal.com: nova versió de instant webquest.

>WEBQUEST GERATOR DE ELEARNING CENTRES SENECA: generador online de webquest.

I per concluir amb aquesta guia sobre la creació de la WEBQUEST, us oferim un petit vídeo que us ajudarà a concretar les idees principals.

http://www.youtube.com/watch?v=mXfFc-2gnE4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Un toc d'humor.

Un toc d'humor.